Program laborator: LUNI - VINERI: 7:30 - 20:00
calculator pret analize medicale
HOME  »  Stiri si noutati  »  Formulare Babes Papanicolau in mediul lichid si Screening prenatal
Formulare Babes Papanicolau in mediul lichid si Screening prenatal

 

Formular Babes Papanicolau: descarca aici

Formular Screening prenatal: descarca aici

 

     Recipientul special de recoltare, cat si periuta speciala sunt puse la dispozitia pacientelor gratuit, de catre Renamed Laborator si pot fi solicitate la una din salile de recoltare ale laboratorului, impreuna cu formularul special, care trebuie completat de medicul ginecolog ce va efectua recoltarea probei.

     Examenul Babes Papanicolau in mediul lichid reprezinta un nou standard pentru screeningul cancerului cervical, pus la dispozitia oricarei femei care are grija de sanatatea sa.            

     In prezent, screeningul prin citologie cervicovaginala Papanicolau(PAP) reprezinta cea mai eficace modalitate de depistare a cancerului de col uterin(CCU), fiind apoi urmat de tratamentul leziunilor precanceroase depistate.

     Citologia în mediu lichid are drept caracteristică principală faptul că celulele odată colectate de la nivelul colului uterin sunt conservate şi transportate într-un mediu special la laborator, unde procesarea suspensiei de celule şi realizarea frotiului se vor face în mod automat.
 
 Avantajele citologiei în mediu lichid sunt următoarele:


•  pentru pacientă
  ◦ scade numărul rezultatelor fals negative;
   ◦ preluarea celulelor din periuţa de recoltare este mult mai reprezentativă pentru colul pacientei şi completă din punct de vedere al tipurilor de celule recoltate (la etalarea convenţională transferul manual de celule pe lamă se reduce la maximum 20% din materialul recoltat, restul se aruncă la coş odată cu periuţa);

  pentru medicul ginecolog
  ◦ recoltarea este simplă şi rapidă, fără etapele de etalare şi fixare, uşor de integrat în practica de rutină;
   ◦ deoarece tehnologia în mediu lichid conduce la un diagnostic mai sensibil, ea contribuie la creşterea prestanţei medicului care alege să o practice şi implicit la fidelizarea  pacientelor;

•  pentru medicul anatomo-patolog

  ◦ performanţa citirii lamei la microscop este mult îmbunătăţită;
   ◦ sunt eliminate anumite inconveniente ale citologiei convenţionale cum ar fi fixarea insuficientă, artefactele prin uscarea la aer, grosimea inegală a frotiului etalat manual, suprapunerea de celule, aspectele intens inflamatorii.
    
     Importanta cancerului de col uterin este data de prevalenta sa deosebita in lume, in general si la noi in tara, in mod particular, Romania situandu-se in randul tarilor fruntase, in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin.

       Din ce in ce mai mult se vorbeste despre CCU ca boala cu transmitere sexuala (BTS). Aceasta afirmatie este bazata pe argumente solide epidemiologice (cresterea riscului odata cu cresterea numarului de parteneri sexuali si, mai mult, cu cresterea numarului de partenere ale partenerilor sexuali, riscul crescut la tinerele cu debut precoce al vietii sexuale si absenta afectiunii la virgine) si pe argumente virusologice (puternica asociere intre unele varietati de papilomavirusuri umane si modificarile neoplazice cervicale).

       Etiologia plurifactoriala este subliniata totusi de prezenta si a altor factori care cresc suplimentar riscul de aparitie, dintre acestia fiind de mentionat fumatul si utilizarea contraceptivelor orale pe termen lung.

       Din momentul debutului neoplaziei cervicale intraepiteliale (leziune fara expresie clinica, dar depistabila prin analiza citologiei cervico-vaginale) si pana la penetrarea membranei bazale pot trece intre 2 si 10 ani.

       Tratamentul in faze precoce are un prognostic excelent (supravietuire la 5 ani peste 95% pentru stadiul IA), in timp ce un neoplasm depistat tardiv, ca urmare a prezentarii pacientei la medic in faza simptomatica (cel mai adesea in stadiile III - IV) va avea un prognostic sumbru (supravietuire la 5 ani sub 40%).